Εργαστήριο

Το Εργαστήριο Πληροφορικής έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε θέματα που αφορούν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην έρευνα και στην καινοτομία, στη βελτίωση της παραγωγής, στο σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων, στην αξιολόγηση και επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού παραγωγικών διαδικασιών μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της εφαρμογής σύγχρονων και προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων. Για το σκοπό αυτό το Εργαστήριο αναλαμβάνει την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σε σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, εργαλείων, συστημάτων και λογισμικού στο πεδίο των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει.
Παράλληλα προωθεί τη συνεργασία των μελών του Επιστημονικού Προσωπικού του με άλλους φορείς έρευνας και τεχνολογίας με στόχο τη δημιουργία σταθερών ερευνητικών πυρήνων, καθώς και τη συγκέντρωση εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο πλαίσιο ομάδων ερευνητών. Εμμέσως, διά των δραστηριοτήτων του υποστηρίζει την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Τμήμα και το Πανεπιστήμιο.
Τo Εργαστήριο Πληροφορικής εξυπηρετεί τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα γνωστικά αντικείμενα της Πληροφορικής με έμφαση στην ανάπτυξη αλγορίθμων, λογισμικού και ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και στην αξιολόγηση, αξιοποίηση και εκμάθηση σχετικών τεχνολογιών και προϊόντων.

Συγκεκριμένα τα κύρια γνωστικά και όχι περιοριστικά αντικείμενα που εντάσσονται στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου είναι:

  • Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων
  • Η έρευνα και ανάπτυξη παράλληλων αλγορίθμων σε προβλήματα υψηλής χωρικής και χρονικής πολυπλοκότητας
  • Η έρευνα και ανάπτυξη της ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων και εικόνων, αναγνώρισης προτύπων και τεχνητής νοημοσύνης και την εφαρμογή τους σε άλλα γνωστικά πεδία όπως της βιοπληροφορικής, βιοϊατρικής, βιομηχανικών εφαρμογών, συστημάτων λήψης αποφάσεων, της τρισδιάστατης ψηφιοποίησης και μοντελο ποίησης κ.α.
  • Η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και η ανακάλυψη κρυφών προτύπων κανόνων και συσχετίσεων (data analytics) π.χ. τάσεις της αγοράς, επιχειρηματική ευφυΐα, συμπεριφορά χρήστη ιστοσελίδων κ.α.
  • Το Εργαστήριο αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με την οργάνωση μαθημάτων προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου σε τεχνολογικά προϊόντα αιχμής που βοηθούν στην πιστοποίηση των εκπαιδευομένων από τους οίκους παραγωγής τους.